Senaste inläggen

Av Anders Månsson - 30 april 2009 23:11

Så fullt upp som det är nu med studierna dröjer det innan jag får tillfälle plita ner några rader här. Idag lämnade jag in en uppsats, vilket var skönt, men nu är det dags att börja med nästa. Deadline för den är nästa torsdag och då jag bara skrivit introduktionen känns det lite smått panikartat. Lördag och söndag försvinner dessutom då jag är bortrest. Det finns dock inte en chans i världen att jag skulle avstå den trippen; bussfärden går till Liverpool på lördag eftermiddag. Hade turen för ett par veckor sedan att få två biljetter till Liverpool-Newcastle på söndag. Det är jag och min granne Christina som kommer att befinna oss på Anfield. Hennes bror och några kompisar till henne följer också med, de har inga biljetter men det kanske kan finnas en chans att få tag på ett par utanför arenan.


För egen del känns det fantastiskt kul, ser verkligen fram emot helgen. Jag har ju sett Liverpool två gånger i London denna säsong men det kändes ändå tråkigt att inte ha sett dem på hemmaplan – gissa om jag då blev glad när jag fick biljetter, vilket är väldigt svårt eftersom Anfield så gott som alltid är utsålt. Efter några riktigt olyckliga resultat i ligan på sistone så ska det nu mycket till om de röda ska kunna gå om Manure i tabellen men om det osannolika skulle inträffa så gäller det ju att laget fortsätter att satsa allt för tre poäng i matcherna. Hemma mot Newcastle ska bara innebära en seger, när man även har bortalagets ofta bedrövliga försvarsspel i åtanke. Hoppas att jag inte får ångra mina ord nu... Hur som helst, det blir säkerligen en högtidsstund på söndag.


En högtidsstund fick jag också uppleva förra torsdagen. Det bjöds då på en högst gedigen metalafton på The Forum: Saxon uppträdde, med Sweet Savage och Doro som supportakter. Eftersom jag inte hade varit på konsert på tre veckor var jag väldigt exalterad inför kvällen. Det inmundigades en sedvanlig petflaskegrogg under tunnelbanefärden norrut, och den skulle komma att följas att åtskilliga pints på spelstället. Jag anlände vid halv åtta och eftersom dörrarna öppnades klockan sju blev jag bra snopen när sista låten med Sweet Savage – en cover av Whiskey in the Jar – klingade ut precis när jag lämnat in jackan. De måste ha gått på direkt efter insläpp; ibland är det lite si och så med speltiderna här, man vet aldrig riktigt när första bandet börjar. Nåväl, det var bara att ta riktning mot baren. På vägen dit såg jag en gladlynt Doug Scaratt, gitarrist i Saxon, stå och invänta Doros set. Med en pint Tuborg i handen valde jag själv att inspektera merchandisehörnan. Skulle slå till på en fräsig Saxontröja med Live to Rock-motivet, men storleken medium var då slutsåld. Försmädligt.


När jag fick reda på att Doro var special guest på Saxons turné blev jag glad. Tyskan och hennes band är alltid underhållande på scenen och det finns så klart mycket låtgodis att ta av. Earthshocker Rock var perfekt som rivig öppning och det kom sedan klassiker som I Rule The Ruins, True As Steel och All We Are. Från senaste släppet Fear No Evil spelades två låtar, varav Celebrate gästades av Enid Williams från Girlschool. Fröken Pesch (som förresten också var på plats vid premiären av Iron Maiden-dokumentären tre dagar tidigare) är alltjämt en attraktiv dam, och skönt att se är också hennes glädje och entusiasm på scenen. Hon brinner för sin metal och visar genuin uppskattning för sina fans, vilka den lysande You’re My Family handlar om. Den finstämda covern av Breaking The Law är dock inte mycket att ha i min mening.


Eftersom det var engelsk nationaldag slängdes det under Saxons set upp ett antal St George’s Cross-flaggor. Biff Byford hängde upp dem prydligt på Nigel Glocklers trumset. Saxon var självklart briljanta, de tillhör de bästa livebanden man kan se. En titt på den fullmatade setlistan här nedan talar också sitt tydliga språk. Det var kul att höra ett par nummer som inte spelats på länge: Machine Man, Requiem (We Will Remember) samt Ride Like The Wind. Den sistnämnda är en personlig favorit, när den spelades trivdes jag. Det var första gången den spelades i England; det lät en smula märkligt, men säger Biff det så är det väl så.


Låtarna från senaste plattan lät stenbra och fick stort gensvar, liksom givetvis den strida strömmen av juveler som till exempel Crusader och 747 (Strangers In The Night). Under You’ve Got Another Thing Coming fick Biff uppbackning av Doro. ”I love Judas Priest” upplyste den kunglige frontmannen. Respekt. Under Denim And Leather slöt jag upp i den sedvanliga headbangningen, innan den makalösa Princess Of The Night – en av de bästa heavy metal-dängorna nånsin – avslutade kalaset. En oerhört gemytlig kväll detta. Stötte även på ett par bekanta rockerkollegor. Väl ute på gatan fick jag så till sist inhandla en t-shirt med Saxonmotiv, bootleg visserligen men fem pund var ju ett kap – till dess att jag i nyktrare tillstånd upptäckte att örnen på framsidan var snedtryckt:)


Saxons setlist:


Battalions Of Steel

Heavy Metal Thunder

Demon Sweeney Todd

Ride Like The Wind

Requiem (We Will Remember)

Strong Arm Of The Law

Valley Of The Kings

And The Bands Played On

Hellcat

The Eagle Has Landed

Come Rock Of Ages (The Circle Is Complete)

Machine Gun

Never Surrender

Wheels Of Steel

-------------------------------------------

Live To Rock

Motorcycle Man

Crusader

You’ve Got Another Thing Coming

747 (Strangers In The Night)

Denim And Leather

Princess Of The Night

Av Anders Månsson - 23 april 2009 19:21

Nu var det ett par veckor sedan mitt senaste inlägg. Anledningen till detta är att det inte hänt något av intresse alls. Det har i stort sett bara varit plugg och uppsatsskrivande på agendan och sånt är ju inget att rapportera om. Har verkligen mycket att göra nu på sluttampen av terminen, och slutproven är bara ett par veckor bort, det är otroligt vad tiden gått. Man känner lite smått panik ibland, och motivationen har varit lite upp och ner i år, men det är bara att göra sitt bästa. Påsklovet försvann ju som väntat i ett nafs, och jag var faktiskt nykter hela påskhelgen – första gången på 15 år eller så – eftersom det var så mycket att stå i. Vädret är i alla fall fantastiskt sedan en tid tillbaka, 20 grader varmt, sol och jävligt skönt i luften; desto tråkigare då förstås att behöva sitta inne med skolarbetet hängande över sig. Idag följde jag med min granne Jennies kille Panos till parken och lirade lite boll. Det var väldigt kul, hade inte rört lädret sedan i höstas så var oerhört sugen. Man har ju spelat fotboll i hela sitt liv så det är något man måste få göra helt enkelt – bara att få joxa med trasan och smeka iväg några passningar är något jag älskar; har alltid varit och kommer alltid att vara så.


Denna vecka bjöd emellertid på en inledning i metallens tecken och då med Iron Maiden som huvudrollsinnehavare. Järnjungfrun är för tillfället aktuell genom en dokumentär, betitlad Iron Maiden: Flight 666. Regissörer är kanadensarna Sam Dunn och Scott McFayden, sedan tidigare kända för dokumentärerna Metal: A Headbanger’s Journey samt Global Metal. Iron Maiden gjorde förra året en världsomfattande turne’ under namnet Somewhere Back In Time. Den första delen av turnén var fullständig unik: på 45 dagar gav man 23 konserter i 11 länder, vilka sågs av sammanlagt 500000 personer. Man startade i Indien och avslutade i Toronto, och besökte däremellan Australien, Japan, Los Angeles, Mexico, Costa Rica, Colombia, Brasilien, Argentina, Chile, Puerto Rico och New Jersey. Detta sanslösa schema möjliggjordes av att man helt sonika packade all utrustning, scenbygget, turnépersonalen samt bandet på ett och samma plan – Ed Force One. Därmed kunde man ta sig fram snabbare och billigare. Den som kom på denna idé, som aldrig genomförts förut, var piloten själv – sångaren Bruce Dickinson, som bekant flygpilot sedan många år (han flyger kontinuerligt för ett reguljärflygbolag). Dunn och McFayden hörde talas om detta företag och kunde inte undgå möjligheten att dokumentera det.


I måndags var det dags för premiär i England av filmen. Den var avsedd för press, vip-folk, familj till bandet, anställda och så vidare. På Metal Hammers hemsida hade jag läst att delar av bandet, samt ”en zombie vars namn rimmar på Feddie”, skulle närvara, och att fans uppmuntrades att infinna sig. Detta tillfälle kunde man ju inte missa varför jag anlände strax efter 6 till biografen Odeon i Kensington i västra London. Det var då kanske 30 fans samlade plus journalister och fotografer. Eddie var redan på plats, vakandes över folksamlingen med bister uppsyn, och fick finna sig i att bli fotograferad tillsammans med hugade fans; jag tog givetvis också tillfället i akt. Kul att få en bild med en sådan legendarisk figur. Mer folk anlände allteftersom, men inte bandet. Det gjorde dock inget att vänta eftersom det var en varm, skön kväll. Till slut dök fyra av bandmedlemmarna upp: i tur och ordning Janick Gers, Bruce Dickinson, Adrian Smith och Nicko McBrain. Regissörsduon var också på plats liksom roddare samt flygbesättningen på Ed Force One, inklusive galanta flygvärdinnor.


Alla medlemmar signerade för fansen så gott de kunde, det var lite ståhej som vakter fick kontrollera, utan några incidenter dock. Jag hade ju inga Maidenskivor eller liknande i London att signera men som tur är hade jag ett A4-stort klistermärke med Live After Death-motivet (medföljde ett nummer av Metal Hammer) som jag tog med. I det smärre tumultet fick jag Adrians och Nickos autografer, kul. Kul också att se medlemmarna på nära håll. Reflektioner: Bruce är sannerligen kort i rocken; Nickos anlete är.. speciellt.. om man ska uttrycka sig snällt; Janick är riktig rödhårig; medan Adrian inte verkar alltför bekväm med att vara i rampljuset, nästan blyg. Alla var i alla fall på strålande humör. Nicko höll låda konstant, en riktig skojare och karaktär det. ”Hello boys and girls” är en replik man ofta hör honom yttra. Bruce och Nicko gav sedan några intervjuer och alla poserade för skaran av fotografer innan de försvann in i biografen. Då begav jag mig hemåt, nöjd och belåten.


På tisdagen var det utannonserat ”Iron Maiden Day”. Då gick filmen upp på en massa biografer, såväl i England som andra länder. Det var endast denna dag den gick på bio, den kommer på DVD nästa månad. Jag tog en kort bussresa till Odeon här i Greenwich. Man får i filmen följa bandet från land till land, resa för resa. Det är rätt mäktigt när det fullastade planet, utsmyckat med bandloggan och Eddie, lyfter från Stansted Airport med Bruce bakom spakarna. Det fanns många frågetecken huruvida ett dylikt turnéupplägg skulle funka, men det visar sig gå bra. Det är grymt att se hängivenheten hos fansen i Mellan- och Sydamerika, de är fullkomligt tokiga i Maiden och att de äntligen får se sitt favoritband är ofantligt stort för dem. I en scen från Colombia får man se en kille som är helt salig efter konserten efter att ha lyckats fånga Nickos trumpinne. Med tårarna rinnande tittar han upp i skyn och gör korstecknet.


Förhållandet mellan bandet och fansen är det centrala i filmen, men man får även en inblick i hela turnéapparaten. Regissörerna Dunn och McFayden uttrycker nervositet över hur de ska bli mottagna, eftersom Iron Maiden är kända för mycket sällan släppa in någon utomstående; de håller hårt på sin integritet. Efterhand lär de dock känna alla mer och filmandet går smärtfritt. Helt klart är att Iron Maidens organisation är superprofessionell, med tuffe managern Rod Smallwood som en oumbärlig person. Samtidigt så präglas sällskapet av en hjärtlig, väldigt familjär stämning. Det skämtas friskt mellan bandmedlemmar och crew. Man får även följa med medlemmarna utanför rockscenen, som till exempel en golfrunda med Nicko och Dave Murray, eller när Adrian spelar tennis med gamle australiensiske storstjärnan Pat Cash – vän med bandet sedan åttiotalet. Roligt är när gitarristen får en boll i huvudet så att pannbandet flyger av; ”detta kommer med i filmen” retas regissören Sam Dunn. Adrian Smith har alltid varit min favorit i Maiden, han är en sympatisk snubbe som genom åren bidragit med många kanonlåtar och trots att han inte är lika utåtriktad som de övriga på scenen är han en ytterst cool rocker. I filmen får diverse personer i sällskapet uttala sig om medlemmarna. Till exempel beskrivs Steve Harris av sina döttar som blyg, och Bruce – med rätta – som en hyperentusiastisk arbetsnarkoman. Janick Gers gillar att hänga på irländska pubar, vilket inte direkt var okänt.


Filmen innehåller rikligt med liveklipp, och dessa är en njutning att se. Det känns nästan som man är med på scenen, eftersom det är filmat från flera vinklar både från scenen, förutom de mer traditionella vinklarna. Tyvärr var tydligen ljudanläggningen i biografen inte beredd på metal; basen försvann ideligen vilket var irriterande. När det funkade som det ska var ljudet hur häftigt som helst. Sammanfattningsvis rekommenderas förstås denna dokumentär varmt. Lika bra som Anvildokumentären – som var en klockren 10:a av 10 – var den som väntat inte, men gillar man Iron Maiden så är denna film ett måste. Jag ger den 8 pints av 10. Nedan är foton från måndagspremiären, både mina och sådana från andra, något mer etablerade fotografer. Jag kan faktiskt se mig själv på ett par av dem, liksom på något videoklipp jag såg, lite påfrestande med denna uppmärksamhet:)

Av Anders Månsson - 8 april 2009 18:21

Lördagen bjöd på en fotbollsdag jag sent ska glömma. För första gången denna säsong skulle jag få se Liverpool live, på Fulhams ack så charmiga hemmaarena Craven Cottage. Början på dagen var dock tung, var sängliggande till klockan två efter att ha tagit en pubrunda på fredag kväll med Nisse och James. När jag vaknade var lyset på, sockar på samt en kopp te och mackor liggande på bordet – bevis för att det blev blött. Kommer mycket riktigt inte ihåg hemkomsten men däremot att det var en trevlig kväll.


Efter att ha slängt i sig lite mat piggnade jag emellertid till, och när dessutom vädret var strålande var det inte speciellt betungande att bege sig västerut. Tvärtom kändes jag mig väldigt priviligierad när jag kom fram till Fulham och tillsammans med alla förväntansfulla fotbollsfans traskade mot arenan i solskenet. Craven Cottage ligger i ett oerhört pittoreskt område precis vid Themsen. Jag hade dock ingen tid att spela på (jag föredrar att se lite av uppvärmningen också, speciellt då det är Liverpool som spelar) så jag köpte snabbt ett matchprogram och äntrade svängkorset.


Matchen sålde slut direkt så jag blev först utan biljett men som tur var fick jag snabbt tag på en genom ett företag som heter Seatwave. Genom dessa kan de som har säsongsbiljetter sälja sin plats till en match om de så önskar; jag fick tag på en sådan biljett och hamnade därför mitt bland de mest inbitna Fulhamsupportrarna, på kortsidan. Det var således inte läge att visa sin tillhörighet till Liverpool utan jag höll en reserverad min under matchen. De runt omkring mig levde å andra sidan sig in i händelserna så det stod härliga till. Speciellt uppjagade blev de när domsluten gick deras lag emot, som så vanligt med engelska fotbollsfans. Varje gång de får en frispark emot sig eller när rättskiparen inte blåser för frispark till deras lag blir det ett jävla liv.


Det är riktigt fascinerande att se denna enorma enögdhet: varje gång en hemmaspelare faller till marken i en närkamp skriks det efter frispark, och om det inte blir en sådan är domaren såväl en fitta som mutad av bortalaget. Man kan till viss del förstå att vissa lever in sig i matchen och tappar omdömet men ofta är det ju så jävla patetiskt. Bara att för att en spelare ramlar behöver det inte betyda att det är en oschysshet inblandad. Minsta lilla beröring så skriks och gormas det. Om man har spelat fotboll själv så borde man ju veta att man kan tappa balansen och ramla utan att motståndaren begår något regelbrott; tydligt är att ingen av dessa gaphalsar har spelat fotboll. En av dem hade dock en matchtröja som tyder på brijant uppfinningsförmåga: på ryggen fanns siffran 8, ovanför den stod We, och nedanför den stod det Chelsea. Lysande, hahaha:)


När de inte envisades med att spy galla över domaren (vilket skedde varje gång han blåste mot hemmalaget, det är ingen överdrift) så bidrog de som vanligt till en skön atmosfär, med hög volym och fyndiga sånger – det senare är något som de engelska fansen är ena riktiga hejare på. Jag gillar speciellt sången som innehåller hyllningar till ägaren Mohammed Al-Fayed och hemmaarenan Craven Cottage, till melodin av John Denvers Country Road, Take Me Home:


” Al-Fayed, take me home,

to the place I belong,

Craven Cottage, by the river,

Al-Fayed, take me home”


Matchen då? Jo, det var en sällan skådad ensidig historia, men ställningen på resultattavlan var länge densamma som när matchen sparkades av. Jag hörde en bra bit in i andra halvlek en granne säga ”I cannot believe we’re still in this game” och hans förundran var sannerligen befogad. Vid det här laget hade Liverpool haft 7-8 glödheta målchanser; de hade till exempel i första halvlek 4 träffar i målramen. Spelet dominerade de röda totalt, och Fulham hade inte en enda målchans under hela matchen.


Roy Hodgsons mannar är dock svåra att bryta ner på deras hemmaplan och jag hade faktiskt gett upp hoppet om ett segermål; jag gjorde det definitivt när den inbytte Yossi Benayoun missade två jättechanser  under de sista minuterna. Det var då desto mer underbart när samme man på övertid lite turligt fick bollen och med sträckt vrist stänkte in en mörsare i bortre hörnet. Vilken fantastisk känsla, men det kunde jag inte visa utåt där jag befann mig. Liverpoolfansen på motsatt kortsida försattes dock i extas: det böljande, studsande, galet jublande publikhavet är fan bland det mäktigaste jag någonsin sett! Genuin lycka kort och gott.


Efter slutsigalen mådde jag så kolossalt gott inombords så jag tänkte att jag skulle stanna kvar och vänta på att Liverpoolspelarna kom ut, precis som jag gjorde förra året när lagen möttes här.  Liksom förra året var det en samling på kanske 100 personer som stod tålmodigt vid spelaringången, bakom staket och säkerhetsvakter. Efter att bussen anlänt så kom spelarna och ledarna ut en efter en. Vissa skrev bara ett par autografer medan andra, som till exempel Reina, Riera, Arbeloa och Carragher var väldigt generösa och måna om att gå fansen till mötes. Jag blev imponerad och även rörd av vakternas attityd: de har stenkoll på situationen för att garantera säkerhet och att ingen gör sig illa, men samtidigt gör de allt för att supportrarna ska få det de vill ha. Flera småkillar lyftes fram och vakterna hjälpte till och med till att ta foton på spelare tillsammans med fans. Fenomenalt. Själv sträckte jag fram mitt program i hopp om att få en signatur; det hade ju varit en kul grej. Spelarna var väldigt tillmötesgående så gott det gick under allt ståhej och alla rop.


Mest imponerad blev jag emellertid av en man – den mästerlige managern själv, Rafael Benitez. Efter att ha signerat en massa kom han ut ur bussen en gång till och signerade ännu mer samt ställde upp på flera foton. Nu hade jag en position längre fram så jag stod mindre än en meter från honom. Något ord fick jag dock inte fram, jag var för överväldigad och rörd av hela situationen. Men när jag sträckte fram programmet ännu en gång tog han en penna av en kille bredvid (efter att den penna han först fått inte fungerat) och gav mig en autograf. Att en kråka på papper kan göra en så glad – det blev jag verkligen, det kändes fan stort. Men framförallt var det fantastiskt att se Rafas generositet och vänlighet gentemot alla. Han ger intryck av att vara en väldigt sympatisk och ödmjuk person och det fick man slutgiltligt bevis på nu. Med ett leende på läpparna ställde han upp för de som väntat. Grymt, helt grymt.


När jag promenerade tillbaka till tunnelbanan var jag så nöjd som man kan bli. Åtminstone i fotbollsväg har jag sällan känt mig så tillfreds. Briljant spel av Liverpool, otroligt skönt segermål, fantastiskt firande på Liverpoolsektionen, såg alla spelarna på nära håll samt en autograf av en fullständigt kunglig Benitez. Jag gick självklart in på en pub för en firarpint. Här hade många röda fans samlats och stämningen var på topp, det sjöngs bland annat saker som ”We’re gonna win the league” och ”We’re going to Rome” (syftandes på finalen i Champions League).


I sporten fotboll kan det dock vara tvära kast. Liverpool satte i och med segern press på Manure, och de kände tydligt av den när de hamnade i underläge mot Aston Villa på söndagen. Dessvärre lyckades de på något sätt vända och vinna, liksom Liverpool med ett mål på övertid. Då var det desto tyngre att vara fotbollssupporter. Om bara Villa hade hållit undan och klarat oavgjort hade ju Liverpool haft ett riktigt bra läge i kampen om ligasegern. Nu leder fortfarande United knappt samt har en match mindre match spelad. Det är inte avgjort än, men det var då själva satan det som skedde på söndagen. Lika glad som man var på lördagen, lika arg var man dan efter. Heaven and Hell...






Av Anders Månsson - 2 april 2009 23:34

Igår kväll gick jag in till engelske grannen Dan för att se VM-kvalmatchen mellan England och Ukraina. Skämtsamt utstötte jag en hejaramsa för Ukraina - det är ju alltid lika kul när England, vars fans och mediarepresentanter ofta har högst orealistiska förväntningar på sitt landslag, tappar poäng. Dan, som dock tillhör de mer realistiska supportrarna (oftast i alla fall), fattade vinken. Jag tillade också att det faktiskt i Sverige finns många som hejar på England i landslagssammanhang. Det kunde han inte alls förstå, och det har jag aldrig gjort heller. Som svensk hejar jag förstås på Sverige och inga andra. Sedan kan man ju givetvis uppskatta andra landslags sätt att spela fotboll, men det kan ju knappast heller vara anledningen i detta fall eftersom England sällan har gjort sig kända för att bjuda på någon speciellt underhållande fotboll.


Hur som helst, från att uttrycka uppskattning till att bli en fullfjädrad supporter för ett annan nations landslag, som vissa verkar vara, är synnerligen märkligt.  Nu vann England matchen med 2-1. Det var dock på håret eftersom de ganska markant tappade initiativet i andra halvlek och bjöd in ukrainarna i matchen, kvitteringen av Shevchenko var inte oväntad. John Terry avgjorde på en fast situation fem minuter från slutsignalen. Dan satt och beklagade sig matchen igenom över Englands intetsägande spel, en av de tråkigaste matcher han sett sa han. Jag håller väl inte med, jag har sett England ännu sämre än så här men det var inte roligt att se på denna match, det kan sägas. Klart är i alla fall att England under Capello får resultaten med sig – vilket i slutändan är det som räknas. Som jag sa till Dan brukar ju italienaren lyckas med alla sina uppdrag. Nu finns det ju ett antal landslag som har en högre kapacitet än England så en VM-triumf känns avlägsen men man vet ju aldrig.


Den gångna helgen hade jag besök från Kramfors av Fredde och Maria. De landade på fredag kväll, då jag begav mig till deras hotell i Paddington. Det var väldigt angenämt att återse dem så tiden rusade iväg över ett par öl. Vi hann ändå med ett besök på Electric Ballroom, där det dock inte blev något megaröj men inte desto mindre några stänkare. I efterhand var det bra att det blev lugnt eftersom hemresan med buss i mitt fall och taxi i deras tog sin tid. På lördagen hade vi stora problem med att nå varandra då telefonnätet tydligen inte funkade så bra. Jag begav mig vid tolvtiden in till centrum tillsammans med Erik, som liksom vid förra Metallicaspelningen hade husrum hos mig. Vi klev in på Intrepid Fox, där en skara fans hade samlats. Efter några pints i trevligt sällskap och idel Metallica ur högtalarna fick jag äntligen tag på Fredde som berättade att han och Maria befann sig vid London Eye i Westminster. Väl på plats där blev det mer öl och en dyr men välbehövlig pizza på en krog av det mer förnämare slaget.


Vid det här laget hade eftermiddagen försvunnit så efter den sega resan – p g a en tunnelbanelinje som typiskt nog låg nere – till Greenwich hann jag inte visa dem så mycket av mitt nuvarande hemkvarter. Det blev en snabb pint på puben och en snabb visning av universitetet innan det var dags för en obligatorisk whiskeygrogg på mitt rum. Vi tog sedan bussen till O2 Arena, där vi anlände precis lagom till Machine Heads set. Denna gång gjorde de ett klart bättre intryck, även om ljudet återigen inte var det bästa. Publiken var också mer på hugget, speciellt under covern av Maidens monumentala mästerstycke Hallowed Be Thy Name. Slanderous från The Blackening spelades för första gången nånsin och avslutande Davidian var så brutalt tung så det gjorde ont. Robb Flynn är en grym frontman och det är underhållande att se hans entusiastisiska gitarrduellerande med kollegan Phil Demmel.


I väntan på Metallica intog vi en position på kortsidan av scenen, där vi också hade nära till ölförsäljarna. Jag sprang många vändor dit, inte bara på grund av törst utan också för att man ju rycks med när det bjuds på dylik underhållning. Jag var nästan mer imponerad denna gång än vid det förra uppträdandet i London för 26 dagar sen. Snacka om professionalism, energi och kontakt med åskådarna. Grym atmosfär som vanligt, och sen är ju Metallicas liveljud något alldeles kolossalt mäktigt. Jämfört med förra spelningen i O2 hade bandet som väntat ändrat i setlistan vilket bland annat innebar en riktig överraskning; The Outlaw Torn, en lång, dynamisk låt från Load spelades för endast andra gången någonsin. Det var också kanon att åter höra nummer som Harvester Of Sorrow, ...And Justice For All och Fight Fire With Fire.


Detta var även första gången jag fick höra My Apocalypse och The Judas Kiss från Death Magnetic. Den förra var suverän medan den senare inte är min favorit trots ett par riktigt coola riff. Som extranummer blev det förutom den sedvanliga Seek And Destroy två stänkare i form av Overkill (tyvärr utan Lemmy då han hade förhinder) och Hit The Lights, vilket inte alls var fel. Vid det här laget var jag bra rund under fötterna – det uttrycket stämde faktiskt bra då jag stod och svajade så smått emellanåt. Med humöret på topp så fortsatte vi dock självklart intaget på ett par pubar inne på arenan, bland annat på ett ställe där Metal Hammer körde en event för Guitar Hero:Metallica. Fredde och Maria lämnade O2 innan mig så följaktligen vet jag inte riktigt vad som hände där på sluttampen. Kommer inte ihåg när jag åkte hem. Har även fått för mig att nån av snubbarna i Machine Head var på plats. Fan vet. Klart är att vi hade en formidabel kväll. Metallicas setlista: 


That Was Just Your Life
The End Of The Line
Harvester Of Sorrow
…And Justice for All
One
Broken, Beat And Scarred
My Apocalypse
Sad But True
The Outlaw Torn
The Judas Kiss
The Day That Never Comes
Master Of Puppets
Fight Fire With Fire
Nothing Else Matters
Enter Sandman
- - - - - - - -
Overkill
Hit The Lights
Seek and Destroy


När jag till sist vaknade till på söndagen var jag riktigt jävla sliten. När man dessutom förlorat en timme pga sommartid blev klockan närmare fem innan jag förmådde att ta mig till tunnelbanan för att åka till Fredde och Maria i Paddington. Trots att det var ett par attraktiva gig på kvällen – såväl Kamelot som Stone Gods uppträdde – kände vi inte för att åka nånstans. Fredde och Maria hade också besökt Madame Tussauds på eftermiddagen. Det blev mat, öl och väldigt trevligt umgänge på två ytterst charmiga pubar i Paddington. Man behöver inte alltid ta sig för så mycket och färdas över hela London, att umgås i goda vänners lag över några kalla i charmig atmosfär är nog så berikande bara det. Man får tacka så hjärligt för besöket, det var en i högsta grad trevlig helg, som dock som vanligt rusade iväg i en hejdundrande fart. Precis som vid det förra Kramforsbesöket passade jag på att skicka hem lite saker. Det är jag mycket tacksam för, speciellt när man har en förmåga att samla på sig kilovis av skivor, turnéprogram, metaltidningar och andra för livet väsentliga ting.

Av Anders Månsson - 27 mars 2009 14:13

I onsdags var det dags för ett evenemang som jag hade sett fram emot med stor upphetsning. Thrash metal-institutionen Testament skulle som avslutning på sin Europaturné framföra sina två första album, The Legacy och The New Order, i sin helhet på O2 Islington Academy. Spektaklet gick under namnet ’one night only’ och sponsrades av Metal Hammer. Sådana här högtidliga tillställningar kräver förstås ett stilfullt uppträdande så det var bara att börja förtära ädlare drycker redan på resan till Islington.


Väl inne i lokalen inhandlade jag ett stycke elegant turnétröja, men jag ångrar nu lite att jag inte även slog till på en av Paul Bostaph signerad trumpinne för ynka fem pund. Obekvämligheten i att bära den på sig gjorde dock att det inte blev nåt köp. Platsen som förband hade förärats Sylosis från Reading, som spelade kompetent och aggressivt men som gjorde en ganska slät figur. Sen drog sången ned intrycket betydligt; såna här vokalister som skriker mer än dom sjunger, som så ofta är fallet i yngre band vars musik benämns med prefixet ’core’ – t ex metal core, death core – är inte alls min kopp te. 


Inför Testaments entré gick jag upp på andra våningen, där jag stötte på ett par bekanta ansikten. Min plan var att se första delen av konserten uppe för att senare gå ner och röja lös. Legendariske metaljournalisten Malcolm Dome introducerade bandet med lite historia, varpå Chuck Billy med manskap intog scenen. Jublet var oerhört och bandet var på topphumör, så det var tydligt att det här skulle bli något alldeles extra. Mycket riktigt var atmosfären ständigt på topp under kvällen. Att höra publiken sjunga med till gitarrmelodierna i Burnt Offerings – liksom senare under den fantastiska Alone In The Dark - var grymt, och den bastante nallebjörnen Billy hade ett brett leende på läpparna. Eftersom sikten var bristfällig från där jag stod gick jag en våning ner, där det var trångt värre. Lyckades dock via bardisken klämma mig fram till en bra position.


Klassikerna kom på löpande rad och jag skulle kunna räkna upp alla nummer som höjdpunkter. En låt som dock inte är den mest kända men som var stenbra var Do Or Die, med sin enkla men charmiga refräng. Och vad kan sägas om pärlor som Trial By Fire och The Preacher? Puh... fenomenalt helt enkelt. Det infann sig definitivt en känsla av eufori emellanåt. En av sakerna som gör Testament så fantastiskt bra är att riffen inte bara är aggressiva, de har också ett oemotståndligt groove. Att hålla huvudet stilla är en omöjlighet. 


Det var också kul att se bandmedlemmarnas uppsluppna attityd på scenen. Detta var som sagt den sista spelningen på turnén, och detta kombinerat med publikens varma mottagande medförde en lekfullhet och spelglädje som var skön att beskåda. Samspelet mellan gitarristerna Alex Skolnick och Eric Peterson var underhållande, snacka om kompetent duo. Speciellt grymt var det förstås att se virtuosen Skolnick. Den mannen är makalöst skicklig, och det ser så enkelt ut. Paul Bostaph bankade på sina skinn med stor frenesi medan basisten Greg Christian kompletterade med svängigt basspel, trots att han var långt ifrån nykter, han var lite i sin egen värld, haha. Chuck Billy hade som vanligt åskådarna i ett järngrepp; han har som få andra frontmän en naturlig pondus som gör att han inte behöver ta till några yviga gester. Han påpekade flera gånger hur bandet var tacksamma över att få avsluta turnén inför just denna publik.


Att ett band spelar ett av sina album live i sin helhet förekommer ju allt mer, men detta, att spela två, måste vara väldigt sällsynt. Detta stoppade dock inte tiden från att bara rasa iväg. Som extranummer framfördes två nummer från The Formation Of Damnation: More Than Meets The Eye och titelspåret. Att dessa fick samma rungande respons tyder på att Testament inte står och faller med sitt klassiska material, tvärtom är de nog för tillfället minst lika populära som på åttiotalet. Jag är inte ensam om att redan längta efter nästa Europabesök av Testament, men denna unika spelning glömmer man inte i första taget. Jag vill att det ska vara onsdag igen... Det filmades dock med flera kameror, förhoppningsvis för en framtida dvd-release. 


När jag hängde kvar ett par minuter utanför arenan såg jag några personer som väntade på bandet vid backstageingången. Jag tänkte att jag tar en snabb titt jag också, och såg då att Greg Christian tagit sig ut för att möta fansen. Denne visade sig vara en ytterst gladlynt, tillmötesgående och pratglad herre. Visserligen berodde väl detta också på hans rusiga tillståndJ Han beklagade sig över att han hade spelat dåligt, men även om han säkert gjorde några missar var det inget som märktes eller påverkade nämnvärt. På min fråga om vad han ägnade sig åt under åren ifrån Testament svarade han droger samt ett par egna band:) De andra medlemmarna tog dock tid på sig att komma ut så jag gick mot tunnelbanan istället. Det blev en avslutande öl på Crobar innan jag tog bussen hem. Det är inte alls omöjligt att Testament dök upp på Crobar senare, att träffa hela bandet hade varit guld,men jag var helnöjd som det var ändå.


Här nedan är de stycken man fick avnjuta. De spelade inte låtarna riktigt i den ordning som är på skivorna, och inkluderade Reign Of Terror som bara släpptes på EP när det begav sig. Under den sistnämnda stänkaren fick Eric vid ett tillfälle mima texten för Chuck, vilket var rätt kul att se. Nu går det ju upp för mig att de faktiskt hoppade över Nobody’s Fault från The New Order, att jag missade det... Jag var visserligen ganska tankad även jag... 


Over The Wall/The Haunting/Burnt Offerings/C.O.T.L.O.D./Raging Waters/First Strike Is Deadly/Do Or Die/Alone In The Dark/Apocalyptic City/Musical Death (A Dirge)/Eerie Inhabitants/The New Order/Hypnosis/Trial By Fire/Into The Pit/The Preacher/A Day Of Reckoning/Reign Of Terror/Disciples Of The Watch. Extranummer: More Than Meets The Eye/The Formation Of Damnation.

  

Av Anders Månsson - 21 mars 2009 16:34

Igår lämnade jag in en uppsats, det är alltid en grym lättnad när det är gjort. Som vanligt satt man dock och skrev in i det sista, att göra klart saker i god tid är en omöjlighet verkar det som. Istället för att fira på puben tänkte jag emellertid ta det väldig lugnt i helgen för att försöka kurera min rejäla förkylning som hållit i sig i en månad nu. Nog för att man kan bli förkyld ett par gånger om året men inte i denna omfattning, underligt. Dessutom är det fina evenemang till veckan att se fram emot – Testament på onsdag och Metallica på lördag. Nu har vi lov från skolan i tre veckor, men förutom att det inte är några lektioner innebär det inte någon vila och avslappning. Eftersom tiden lär rusa iväg något kopiöst nu när det dessutom börjar bli vår så måste jag börja planera kommande uppgifter.


Det enda som är inplanerat denna helg är att se Liverpool-Aston Villa på puben på söndag. The Reds hade ju en magnifik förra vecka så förhoppningsvis rider dom på vågen och sätter press på Manure med en seger. Den monumentala viktorian mot de sistnämnda i lördags var förstås underbar att skåda, Liverpool var verkligen on fire. Om någon skulle finna denna ofantligt täta match svåranalyserad så är det härligt att ha den ödmjuke mysgubben Ferguson till hands; han lät meddela att hans lag var det bättre för dagen. Tack för den klarsynta kommentaren. Som väntat var det ingen som anmärkte på rödnäsans laguttagning; han bytte ju faktiskt ut tre spelare från elvan som besegrade Inter. Hade Benitez gjort detsamma hade det blivit ett sjuhelsikes liv i media.  


Trots att jag hade fullt upp med uppsatsskrivandet så kunde jag inte låta bli att pysa iväg på konsert i lördags. Volbeat spelade på O2 Islington Academy, och jag ville verkligen se hur de i Skandinavien väldigt populära danskarna gick hem hos engelsmännen, samt bli serverad en dos kvalitetsmusik förstås. Högst välförtjänt fick Volbeat, efter en lite avvaktande inledning, en rungande respons. Detta är naturligt då deras smittsamma blandning av metal, punk och rock n’ roll gör sig än bättre live. Ljudet, med vassa gitarrer och maffig bas, samt den strida strömmen av smått genialiskt svängiga låtar med ett oerhört driv skapade en skön atmosfär, trots att det märktes att inte alla var insatta i bandets repertoar. Höjdpunkten var nog The Garden’s Tale – en särdeles klämmig bit det minsann.  


Som det inte vore tillräckligt med ett starkt låtmaterial är också Volbeat väldigt underhållande på scenen. Faktum är att inte bara frontmannen Michael Poulsen utan även hans gitarristkollega Thomas Bredahl och basisten Anders Kjolholm har stor scennärvaro och ett föredömligt samspel med åskådarna. Men det är ofrånkomligt att Poulsen är den lysande stjärnan; en sådan är han verkligen. Mannen är en übercool rocker men samtidigt genuint ödmjuk och avslappnad i sin framtoning, med glimten i ögat ständigt närvarande. Således bjöd han på månget vitsigt och uppsluppet mellansnack, som till exempel när han redogjorde för sin skilsmässa och sitt sökande efter en ny fru, eller bekännelsen att det faktum att de denna gång spelade på ett större ställe i London innebar mer pengar i hans ficka. Roligt var också när han delade ut en tiopundssedel till en ung tös i publiken så att hon kunde köpa en Volbeat-tröja. På första extranumret We bjöds två kvinnliga och två manliga fans upp på scenen för att bidra med körsång. Still Countning avrundade en en smärre succéspelning. O2 Academy var inte slutsålt den här gången men när danskarna kommer tillbaka vågar jag påstå att så kommer att vara fallet.

Av Anders Månsson - 15 mars 2009 02:53

I onsdag begav jag mig i sydvästlig riktning mot Brixton, där Nightwish skulle ge en föreställning på Brixton Academy, numera med det officiella namnet O2 Academy Brixton. Det var första gången sedan april förra året jag bevittnade en konsert på denna klassiska arena – det har fallit sig så att det inte utspelat sig något av större intresse där på senare tid för egen del. När jag hämtat ut min biljett och skulle ta en plats i kön till insläppet fick jag gå i stort sett runt hela byggnaden; tyvärr var det en väldig skara som liksom jag var sen. Då var man ganska irriterad, men som tur var rörde sig kön i ett bra tempo. Inte desto mindre innebar detta att jag missade första hälften av Pains set. Det jag hann se, inklusive nummer som Follow Me och Shut Your Mouth, lät bra men jag tyckte att törstige galenpannan Peter Tägtgren med manskap kunde ha visat lite mer engagemang. De fick i alla fall ett bra mottagande. 


Det hade gjorts stor sak av att detta var det sista framträdandet för Nightwish i Storbritannien under turnén för Dark Passion Play, och konserten var inte oväntat slutsåld. Nämnda album höll jag som ett av de absolut bästa under 2007, och eftersom jag heller inte sett bandet med Anette Olzon bakom mikrofonen – svenskan ersatte som bekant Tarja Turunen inför inspelningen av sagda alster – såg jag fram emot kvällen. Nu infriades inte mina förväntningar riktigt. Den storslagna, dramatiska och vackra musiken framfördes ju fläckfritt och showen i sig var sevärd, med en rejäl dos pyroteknik och konfettiregn, men trots att det tar emot att säga det föll det hela en aning på fröken Olzon. Jag gillar verkligen hennes sång på Dark Passion Play och föredrar helt klart henne framför Tarja, vars operettstämma kunde bli rätt enerverande ibland, men lik förbannat sjunker det äldre materialet något när inte sången framförs som på skivorna.  


Givetvis kan man inte begära att Anette ska förmå att kopiera Turunens oerhört krävande sångstil, och hon sjunger sålunda de gamla låtarna lägre och mer konventionellt. Dock tycker jag att hon fegade på många ställen, och inte bara på de äldre numren utan faktiskt även på de hon själv sjungit in på skiva. Men vad vet jag, det kan kanske också vara så att hon höll igen för att det här var den första spelningen på den nuvarande turnén. I tillägg till detta syns det att hon ännu inte vuxit in i rollen som frontfigur i bandet fullt ut. Hon ser bra ut och har viss utstrålning, men kunde ta för sig mer på scenen, hon ger nästan ett lite blygt intryck stundtals. Man kan ju dock ha förståelse för att det är inte är världens lättaste uppgift att ta steget från en anonym tillvaro till ett av de för tillfället största hårdrocksbanden i Europa.   


Nu lät förstås sången fortfarande bra, men den kan vara klart bättre än så här, det står helt klart. Dessutom saknades flera godbitar i setlistan, som var omstuvad jämfört med tidigare. Med detta sagt så bjöds det på flertalet njutbara nummer. En höjdpunkt var den akustiska The Islander – väldigt, väldigt snyggt. Måste också nämna Ghost Love Score, ett superbt, varierat stycke. Publikresponsen var hur som helst massiv, och jag blir inte förvånad om Nightwish när de nästa gång kommer till London spelar på en än större arena. Deras musik är synnerligen engagerande och tämligen unik och attraherar därför en stor och varierad publik. Detta kunde jag själv notera från min sittplats på andra våningen – jag bokade biljett för sent för att få ståplats, men det var faktiskt skönt att sitta för en gångs skull, även om det ju är bättre drag och stämning nere på golvet. En gemytlig kväll, trots några minusfaktorer. Följande repertoar bjöd Nightwish på:

 

7 Days To The Wolves

Dead To The World

The Siren

Amaranth

Romanticide

Dead Boy’s Poem/Walking In The Air

Sahara

Nemo

The Islander

The Poet And The Pendulum

Dark Chest Of Wonders

The Escapist

 

Extranummer:

Ghost Love Score

Wish I Had An Angel

 

Av Anders Månsson - 10 mars 2009 13:52

Igår kväll begav jag mig till The Forum för att se Amon Amarth, med Obituary, Legion Of The Damned och Keep Of Kalessin som förband. Jag hade ansökt om och fått ackreditering genom Metal Covenant för att recensera giget. Amon Amarths senaste fullängdare blev – välförtjänt - vald till årets skiva på vårt webzine och detta var en bra möjlighet att ta tempen på deras popularitet i England. Tyvärr hade dock managementsnubben jag fått klartecken av tydligen glömt att sätta upp mig på listan så när tjejen i insläppet inte hittade mitt namn var det bara att vända om, högst snopet. Visst hade jag kunnat köpa biljett men jag måste hålla i slantarna ett tag nu till dess att nästa utbetalning från CSN kommer. Jag har ju sett Amon Amarth och Obituary förut så det var ju – trots att jag var ganska less – inte hela världen ändå. Dock hade det nog blivit en riktigt bra metalkväll, Legion Of The Damned hade jag också sett fram emot, de spelar finfin thrash metal. Men det var inget annat att göra än att ta tunnelbanan hem igen. Ska sanningen fram var jag inte så väldigt upplagd för konsert heller, jag är fortfarande förkyld. Blir nu till att vänta till Nightwishs spelning på onsdag (med suputerna i Pain som förband), den längtar jag till,l främst för att jag faktiskt inte sett Nightwish live sedan de bytte vokalissa.


I lördags var jag och Dan och såg FA-cupmötet mellan Fulham och Manchester United. Dan är Manure-supporter och ville absolut se matchen; som Liverpoolfan (vi brukar dela ut pikar till varann med jämna mellanrum, främst han då LFC tyvärr har blandat och gett på senare tid) gjorde jag honom en stor tjänst och bokade biljett. Då man måste medge att Manure är ett sevärt fotbollslag köpte jag en biljett själv också, jag har aldrig sett dem förut. Biljetterna kom dock aldrig med posten så vi tvingades hämta ut dem på arenan. Det här var åtminstone femte gången som mina fotbollsbiljetter inte anlänt med brevbäraren; hur svårt kan det vara att stoppa dem i ett brev och skicka dem? Detta innebar nu lite mindre tid tillgodo innan avspark, och då ett par tunnelbanelinjer låg nere så tog det också längre tid att komma fram. Som om man inte var nog stressad så skulle dessutom Dan leta nånstans där han kunde få i sig mat när vi klev av tåget. Detta är något som jag inte alls begriper; varför kan man inte äta tidigare på dagen så att det är gjort? Såna här gånger kan jag bli irriterad; alltid är det nån som ska äta, eller ta ut pengar eller dylikt när man har bråttom iväg på något evenemang. Varför inte göra såna saker innan? När vi ska iväg ska vi för helvete iväg! Märkligt.


Nu nådde vi Craven Cottage alldeles innan avspark, men dessvärre var fler sena så det var kö till bijettkontoret. Det gick allt annat än snabbt för tanterna, och när det blev min tur hittade de så klart inte mina biljetter förrän efter några minuter. Snacka om att jag med mitt bristfälliga tålamod blir uppjagad när sånt här händer, det är nästan så att man vill skita i allt och fara hem igen. När vi intog våra platser hade det gått 10 minuter av matchen. Det var i alla fall grym stämning, ett möte med Manure i den anrika FA-cupen sker ju inte ofta. Hemmalaget började också väldigt bra, men avsluten lämnade mycket i övrigt att önska. Det kan man inte säga om bortalaget, som ju har en uppsjö av klasspelare i sin trupp. Mitt i Fulhams fina period nickade en väldigt obevakad Tevez in 0-1 på hörna, efter att Ronney fint skarvat Carricks hörna vidare. En stund senare avancerade argentinaren från en bit in på offensiv planhalva och stänkte in tvåan otagbart i krysset, mycket snyggt. Nu var det inte samma fart på hemmapubliken. En bit in i andra halvlek böjde Rooney in 0-3 vid stolproten; känsla i det avslutet.


Härifrån var matchen en rätt avslagen historia, den fanns ju inte en sportslig chans att Fulham skulle kunna vända på steken, inte minst med tanke på att Manure dessutom har ett ramstarkt försvar. En som jag blev imponerad av var Vidic - en ytterst kompetent och stark försvarare. Park fastställde slutresultatet till 0-4. Man kan tycka att det var för stora siffror, och det var det väl, men det är ju bara att konstatera att det är klasskillnad mellan dessa lag. Det ska givetvis väldigt mycket till för att Fulham ska rubba Manure med deras överlägsna spelarmaterial. Det var i alla fall – förlåt mig – roligt att se profiler som Rooney och Tevez i aktion, och andra sevärda lirare var kvicke och tekniske vänsterbacken Evra samt Carrick, som har en utmärkt blick för spelet och precision i sina långa passningar.


På lördagskvällen lurade Dan med mig på musikklubb här i Greenwich; stilen var hans favorit northern soul. Jag var väl inte alltför hemma i det sällskapet men låtarna, från 50- och 60-talet, var väldigt medryckande och svängiga, och det var underhållande att se de tidsenligt klädda lirarna twista runt på dansgolvet, haha. Inte för att jag skrattade åt dem för att de såg roliga ut, tvärtom är det härligt att se människor så hängivna sitt speciella intresse. Det blev bara ett par pints för mig, bakis har jag inte råd att vara nu på ett tag. Måste fokusera på uppsatsen som ska lämnas in nästa fredag, hjälp... Skulle emellertid vilja se Volbeat på lördag, vore intressant att se vilket mottagande de får här, jag tror inte det är alltför många som känner till danskarna så de lär nog röja stenhårt för att övertyga publiken.


På tal om konsert så lider jag med de som begett sig till Globen för att se Metallica bara för att få beskedet att konserten är inställd. James ådrog sig vinterkräksjukan, högst olyckligt. Känner speciellt för broder Larsson som hade sett fram emot sin första Metallicakonsert, snacka om oflyt. Jag har dock läst att det fanns de som hade rest från länder utanför Europa också till och med, för dem var det ännu värre... Nu blir det en ersättningskonsert någon gång i maj, tiden går snabbt till dess men så var det nog ingen som resonerade i söndags...

Ovido - Quiz & Flashcards